Как да се подготвим за най-добрата тренировка в живота си
10.09.2024
14
Сподели

Как да се подготвим за най-добрата тренировка в живота си

Храненето преди тренировка вече не е това, което беше. За пример - до средата на 90-те години футболният клуб Арсенал предлагаше на своите играчи в деня на мача пълна английска закуска. 

Всеки, който се е опитал да играе мач зад блока след тройка кебапчета с гарнитура и няколко филии хляб, знае за какво става въпрос...

За да избегнете подобни неприятни преживявания, вижте списък с няколко основни правила за оптимално предтренировъчно хапване.

Въглехидратите са твой приятел

Когато ти трябва бърз източник на енергия преди фитнеса, въглехидратите са най-доброто решение. 

Има научни доказателства, че хапването на протеин преди тренировка ще спомогне за възстановяването на мускулите, но от гледна точка на това да захраним организма с нужното му гориво, въглехидратите са незаменими. 

Таймингът е важен

Из интернет цари ожесточена дискусия за най-оптималното време на хранене преди тренировка. 

Специалистите съветват 2-3 часа по-рано да хапнем нещо, което включва всички основни хранителни групи. В най-добрия вариант – комбинация от въглехидрат и протеин като пиле или риба, с ограничени количества мазнини и фибри.

Внимавай с фибрите

И като стана въпрос за мазнини и фибри – доказано е, че те забавят процеса по храносмилане. Макар и много полезни при всички останали хранения, опитвай се да ги избягваш преди тренировка.

Не е случайно, че яйцата, беконът, бобът – традиционните съставки на една солидна Английска закуска - вече отдавна не са част от менюто на футболистите от Висша Лига преди мач.

Избягвай ненужните разходи

Повечето трениращи нямат нужда да приемат нещо специално преди да се запътят към фитнес залата. Най-ефективният стимулант си остава кофеинът, който най-лесно се набавя с чашка кафе. Бързо, лесно и ... евтино.

Не се хвърляй към широкорекламирани енергийни напитки или така популярните скъпи протеинови шейкове. Ако диетата ти е достатъчно балансирана, ще си набавяш необходимия протеин с храната и няма да имаш нужда от специални добавки.

За или против тренировки на празен стомах

Тичането или колоезденето на дълги разстояния на гладно може да има сериозен негативен ефект над здравето ти. 

Ако искаш да отметнеш фитнеса рано сутрин и планираш да вдигаш тежести – няма проблем. Но ако правиш фастинг и не си хапвал нищо за по-дълъг период от време, продължителната кардио тренировка може да повлияе на нивата на тестостерон в тялото ти.

Не забравяй хидратацията

Електролитните напитки, които помагат да възстановим баланса на полезните вещества в организма ни след интензивно изпотяване, не са предвидени за ежедневна употреба. 

Според експертите в здравословното хранене, за повечето хора в тази ситуация (освен ако не тренират за маратон) и водата е достатъчна.

Palms Lifestyle

Palms Lifestyle

Автор

Виж още: