Манчестър Сити: Пътят към правосъдието – Как 115 обвинения могат да променят историята на клуба
18.09.2024
72
Сподели

Манчестър Сити: Пътят към правосъдието – Как 115 обвинения могат да променят историята на клуба

Сезон след сезон, Манчестър Сити търси доминиране във Висшата лига, но над успехите на отбора се разстила мракът на 115-те обвинения, които бяха предявени през февруари 2023 г. Това е най-широкото разследване в английския футбол. Ако обвиненията се докажат, успехите на клуба под собствеността на шейх Мансур могат да бъдат опетнени.

Сити остро отрича обвиненията, но сега очаква решението на независима комисия.

Възможните изходи от случая включват:

Сценарий А: Оправдателна присъда
Ако независимата комисия реши, че Сити няма нарушения, клубът ще бъде напълно оправдан. „Никога не съм виждал толкова уверени хора, които да твърдят, че нямат за какво да отговарят“, казва бивш главен изпълнителен директор на Висшата лига. Сити смята, че аргументите им за несъществуване на нарушения са силни, особено след победата им срещу УЕФА през 2020 г., когато CAS постанови, че много от обвиненията са „или неустановени, или извън срок“. Клубът вярва, че прилагането на правилата в миналото е било коректно.

Сценарий Б: Споразумение за уреждане
Друга възможност е да се постигне споразумение между Сити и Висшата лига, което да предотврати дългосрочен процес. „Те не искат да признаят вина, но споразумението би могло да включва глоба“, предполага един от експертите. Въпреки че имаше очаквания за компромис, „времето минава и изглежда малко вероятно такова споразумение да бъде постигнато“, добавя източник от правната сфера.

Сценарий В: Отнемане на точки или дори изхвърляне от първенството
Ако Сити бъде признат за виновен, последствията могат да бъдат сериозни. Възможните наказания варират от „значителна глоба до отнемане на точки или дори изключване от лигата“, предупреждава спортен юрист. „Казусите с Евертън и Нотингам Форест предоставят ясни примери за това какви наказания могат да бъдат наложени.“ Членове на комисията ще разгледат спецификите на обвиненията, включително манипулации на спонсорски сделки и неточности във финансовите отчети.

„Ако документите, които виреят в интернет пространството, са автентични, е трудно да се защити позицията на Сити“, отбелязва юристът. Комисията разполага с широки правомощия, а „изключването от Висшата лига не е просто хипотеза, а реална възможност, ако се докажат нарушенията“.

Palms Sport

Palms Sport

Автор

Виж още: