Мендиета: Любо Пенев ме вдъхнови да бъда победител!
02.09.2024
11
Сподели

Мендиета: Любо Пенев ме вдъхнови да бъда победител!

Гайска Мендиета застана пред камерата на Palms Bet по време на тазгодишното изложение Balkan Entertainment and Gaming Exhibition в Inter Expo Center. Посланикът на LALIGA над 4 часа раздава автографи и се снимаше с фенове по време на събитието.

БЕЗПЛАТНО КОЛЕЛО НА КЪСМЕТА

Бившият полузащитник отдели време, за да разкаже за част от своята кариера и връзката му с българския футбол.

“За мен да се срещна с футболните фенове е най-задоволяващата част от ролята ми на посланик на LALIGA. Осъзнах колко образовани на тема футбол са хората, не само на актуалните футболни теми, но и спрямо различните епохи. Където и да пътувам, това е така. Разбира се, в България има голяма връзка между местните играчи и LALIGA.” – коментира Мендиета, впечатлен от фенове, които познаваха кариерата му из основи.

Гайска наблюдава LALIGA в момента, но му е трудно да сравни себе си с актуалните футболисти на неговия пост.

“Може би трябва да сравним с Валенсия в момента. Хави Гера е сходен полузащитник, box-to-box, с подобен на моя стил. Освен него, бих добавил Алеиш Видал, но трябва да кажа, че аз не вярвам в еднаквите футболисти. Всеки е различен и носи собствен стил.” – изтъкна основният двигател на Валенсия през втората половина на 90-те години. Относно Жирона, Мендиета допълни:

“Всички са изненадани от представянето им. Мисля че дори в Жирона са изненадани, че са толкова напред. Но не съм изненадан, че се развиват, защото от години следват идеите си за футбол. Хората смятат, че е заради връзката им с Ман Сити. Но Жирона има свой собствен бюджет и работи по индивидуален начин. С Мичел начело постигат успехи. Да видим ще могат ли да ги задържат.”

Мендиета се върна и към бляскавата си кариера. Бидейки халф, той е длъжен винаги да е с един ход пред другите. Да предвижда техните движения, да знае на кой крак трябва да получат топката. По земя или по въздух, извеждащо подаване, или точен пас на крак. Гайска сподели кои бяха играчите, които той намираше със затворени очи:

“Вярвам, че се разбирах на терена с много футболисти през кариерата ми. Прекарал съм най-много време с Камараса, разбирах се много с Клаудио Лопес (Пиохо). В националния отбор обожавах да играя с Албелда, Пуйол, Шави. За щастие съм лесен за спогаждане и дори днес, в ролята си на посланик на LALIGA, мога да се срещам с приятели от миналото и да се връщаме към футболни моменти.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Любослав Пенев играе основна роля в изграждането на Мендиета като лидер. Настоящият треньор на Хебър (Пазарджик) оставя следа във Валенсия, играейки 6 години на най-високо ниво. Той е и капитан на отбора в първите години на Мендиета. Това събужда неговите спомени:

“Пенев беше невероятен играч. Фантастичен съотборник. Когато бях млад, той много ми помогна да израстна и да стана по-добър футболист. В съблекалнята беше много изискващ, но първо към себе си, а после и към другите. Бях млад и ми беше трудно, но играейки с него знаех, че трябва да съм на най-високо ниво всеки ден. Манталитетът на победител, който притежава, помогна на Валенсия да стане по-добър отбор.”

Взимайки щафетата от нашия легендарен футболист, Мендиета се превръща в следващия капитан на Валенсия. На терена той вече знае как да бъде лидер. Новостите идват извън зеления килим, където капитаните в LALIGA са изпълнени с отговорности и задължения.

“Трябва да помагаш за хармонията в съблекалнията. За да може един отбор да се представя добре на терена, трябва играчите да са в добри отношения извън него. Трябва да организираш събития, активности, които да обединяват играчите, дори не само тях, а и семействата им.” – разкри шестицата на Валенсия, дърпайки завесата за това какво прави един капитан в голям клуб.

“По този начин помагаш на играчите да се адаптират по-добре в отбора, в града. Също така си човекът, който трябва да обясни на новите футболисти в какъв клуб са попаднали, да им предадеш ценностите на феновете. Ние бяхме добър отбор, който имаше високи цели, така че отговорностите и напрежението бяха постоянни. Аз бях късметлия, че израснах в школата на Валенсия и ми беше по-лесно да предавам знанието на останалите.” – продължи Гайска.

В кариерата си Мендиета е бил трениран от най-добрите треньори в света – Гуус Хидинк, Рафаел Бенитес, Клаудио Раниери, Дино Дзоф, Гарет Саутгейт, Франк Рийкард и други.

“Трудно е да избера най-добрият треньор, с когото съм работил. Хидинк ме привлече във Валенсия. Ектор Нуньес ми даде самочувствието, че мога да играя всеки мач. При Раниери не само аз, но и целият отбор успя да вдигне нивото и да печелим трофеи. С всички треньори беше едновременно и лесно, и трудно да се работи. Някои бяха по-строги от други. По принцип съм позитивен човек, обичам да взимам само продуктивните неща от хората, с които работя. Дори и да съм резерва, опитвах се да се поуча, да се развивам.” – разкри бившият халф на Валенсия, Барселона, Лацио и Мидълсбро.

Въпреки че футболът за повечето хора е повече хоби, отколкото професия, то за Мендиета съществува страст извън великата игра. След края на кариерата си той се превръща в диджей, като дори е разпознаваем сред маняците на тема електронна музика.

“Винаги съм бил фен на музиката. Колекционер съм на грамофонни плочи. Когато бях футболист, не съм си представял, че ще бъда диджей. Имах приятели, които упражняваха тази професия, а аз ги наблюдавах, беше ми интересно и започнах да се уча. По-късно, когато приключих кариерата си на футболист, някои от тях ме каниха на участия и аз започнах да заставам зад пулта. Обичам приключенията, така че ми беше интересно да опитам. Правил съм го и по фестивали и ми харесва много. И на хората им допадаше. Дори все още го правя, не толкова често, защото нямам време заради футболните ми ангажименти. Мога да кажа, че това ми е страст.” – разказа испанският посланик на LALIGA, като си пожела отново да посети София, но този път за повече време.

Мендиета е третото голямо име от испанския футбол, което гостува в България по покана на Palms Bet след Луис Гарсия и Фернандо Мориентес.

 

 

Ето и цялото интервю, което легендарният футболист даде специално за Palms Bet!

Palms Sport

Palms Sport

Автор

Виж още: