Неочакваните здравословни ползи от видео игрите
19.09.2024
12
Сподели

Неочакваните здравословни ползи от видео игрите

В дигиталната ера видео игрите са неразделна част от аудиовизуалната култура. Техните реалистични графики и завладяващи сюжетни линии предлагат много повече от чисто забавление – видео игрите имат потенциала да повлияят позитивно над психичното ни здраве.

Повече от забавление

По традиция видео игрите имат негативен имидж, главно по повод прекомерното стоене пред компютърния екран и широкоразпространеното схващане, че някои игри могат да са причината за засилена агресия сред подрастващите.

Но различни проучвания от последните години разчупват някои от основните стереотипи и предразсъдъци около гейминга и феновете на компютърните игри, които наброяват около 3 милиарда души на планетата. 

Скорошно изследване с почти 13,000 участници от 12 държави показва, че за 71% от хората компютърните игри са основен отдушник на стреса, 55% ги използват за средство да се преборят с изолацията, а 64% се обръщат към тях в желанието си да се справят с ежедневните предизвикателства.

В допълнение на това, цели 73% от геймърите в Европа считат, че благодарение на видео игрите са си повишили креативността, подобрили са уменията си за разрешаване на проблеми (66%) и са си подобрили когнитивните функции (68%).

Вижте още някои от най-значимите здравословни ползи от видео игрите:

Подобряват паметта и концентрацията

Изследване с над 2,000 деца показва значително подобрение в тяхната мозъчна функция и поведение в следствие техните предпочитания към различни видео игри.

Според Science Reports екшън игрите увеличават обема на сивото вещество, което е свързано с контрола на мускулите, сензорните възприятия, функцията на паметта, емоциите, речта и умението за вземане на решения.

По-стратегически насочените заглавия пък помагат на подрастващите да се научат да мислят няколко хода напред, да тренират концентрацията си за по-дълъг период от време и да изграждат полезни невронни връзки, свързани с решаването на различни проблеми. 

Повлияват благоприятно на важни житейски умения

Участието в групови занимания развива ключови умения като комуникативност и изобретателност. Решаването на различни задачи и пъзели, справянето с мисии и предизвикателства развива умения, които биха били много полезни по-късно в преследването на успешна кариера.

Игри като Overwatch, League of Legends и World of Warcraft изискват способност за работа в екип, бързо взимане на решения и адаптивност в различни сценарии. 

Правят ученето по-забавно

Четене, решаване на задачи, история, природни науки – има си игра за всичко! Видео игрите могат да бъдат фокусирани над една определена област или да обединяват широк набор от теми. Има страшно много игри, които включват области, които не се изучават в училищата, като например готвене или писане на код.

Видео игрите могат да помогнат на учениците да възприемат абстрактни математически уроци и концепции, като например части от геометрията или теорията на игрите (Game theory).

Подобряват координацията

Видео игрите с джойстик могат значително да подобрят координацията, тъй като така тренираме едновременно връзката между китката, ръката и очите.

Увеличава се броят на лекарите, които използват видео игри, като форма на физиотерапия за пациенти, прекарали инсулт, защото по този начин те могат отново да възвърнат координацията си и да контролират по-добре движенията на ръцете.

Palms Lifestyle

Palms Lifestyle

Автор

Виж още: