Топ 10 на най-популярните фитнес митове
09.09.2024
23
Сподели

Топ 10 на най-популярните фитнес митове

Искаш да свалиш няколко килограма и да се чувстваш добре в тялото си? Краят на лятото е много подходящ момент за залагане на нови фитнес цели и съставяне на план за действие.

Когато става въпрос за влизане във форма или поддържането й, е важно да знаем как да извличаме максимума от режима си на спортуване и хранене.

Много често, обаче, ставаме жертва на дезинформация – остарели и погрешни схващания, които могат да ни попречат по пътя към мечтаното тяло.

Виж нашия списък от 10-те най-популярни фитнес митове: 

Мит #1: Ще правя само кардио за бързо и драстично отслабване

Не ни разбирай погрешно - добавянето на 20-30 минути кардио упражнения в тренировъчната рутина безспорно е прекрасен начин да подобриш физическата си форма. 

Но и недей да се фокусираш изцяло върху тази част от фитнес залата и да се надяваш, че ако прекарваш часове на пътеката, тялото ти магически ще се трансформира.

Оптималната фитнес програма включва както кардио упражнения, така и силови тренировки. Силовите упражнения ти помагат да изградиш мускули и да вземеш максимума от кардио рутината ти. Колкото повече мускули имаш, толкова повече калории тялото ти ще изгори – особено по време на кардио.

Мит #2: Вдигането на тежести ще ме направи прекалено напомпан

Това е един от най-разпространените фитнес митове, особено сред жените. Масово хората се притесняват, че тренировките с тежести ще направят мускулите им прекалено обемни и ще заприличат на професионални бодибилдъри. 

Истината е, че за да може една жена да изгради прекомерно големи мускули, тя трябва да се подложи на специален тренировъчен режим, който включва страшно много силови тренировки. Жените нямат достатъчно тестостерон, за да натрупат обем по начина, по който това се случва при мъжете.

Тренировките с тежести извайват тялото и правят мускулите да изглеждат добре оформени и тонизирани.

Мит #3: Днес тренирах, така че мога да ям нездравословно

Колегите ти хапват апетитни дюнери в обедната почивка, но наистина ли искаш с лекота да затриеш прекарания час във фитнеса тази сутрин? В подобни ситуации е хубаво да си припомняш, че фитнес тренировките не могат да поправят лошите ти хранителни навици. 

Храната е гориво, а правилният режим на хранене ти гарантира добри резултати. Много е просто: ако искаш да отслабнеш, трябва да приемаш по-малко калории, отколкото изразходваш.

 

Мит #4: Разтягането предотвратява контузии

Звучи изненадващо, но е факт! Още от деца сме свикнали часовете по физическо да започват с групово загряване и разтягане. Но истината е, че няма научно доказателство, че това ще ни предпази от контузии.

Разтягането преди тренировка е полезно, защото помага на мускулите ти да се приготвят за предстоящото движение, а след това улеснява тяхното възстановяване. Дали ще се контузиш или не, зависи изцяло от физическата ти форма и движенията ти по време на тренировка.

Мит #5: Ако числото на кантара не се променя, значи не отслабвам 

Повечето хора, които искат да влязат или да поддържат определена спортна форма, прекалено много се фокусират в показателите на кантара. Истината е, че това не е най-точният показател за настъпващите промените в тялото. 

Килограмите ни варират в различните часове от деня и зависят от това колко течности сме приели и с какво и колко сме се хранили.

Най-добрият начин да следиш прогреса си, е да измерваш регулярно обиколките на ръцете, талия и бедрата. Ако все пак не можеш да се разделиш с кантара – мери се винаги по едно и също време на деня.

Мит #6: Кардио машината показва с точност изгорените калории

Някои спортуващи се доверяват изцяло на кардио машините във фитнеса, за да разберат точния брой изгорени калории от упражненията. За съжаление, тези показатели не са особено точни. 

Има много и различни фактори, които влияят на броя изгорени калории по време на тренировка, като например пол, години и теглото ти в момента.

Мит #7: С коремни преси ще направя плочки

Този тип упражнения са страхотни за укрепване на коремните мускули, тъй като това носи много ползи на тялото ти, като например подобряване на баланса и стабилността. Но всъщност мазнините в тялото са това, което пречи на повечето от нас да показват гордо плочки на корема.

Ако искаш да се похвалиш със стегната и добре оформена коремна преса, трябва драстично да намалиш процента на мазнини в тялото си (около 10%-12% за мъжете и 11%-13% за жените). Изглежа трудно, но не е невъзможно, ако наистина се отдадеш дългосрочно на здравословен режим на хранене и тренировки.

Мит #8: Добавките и протеиновите шейкове след тренировка са задължителни

Целта на компаниите за хранителни добавки е да правят повече пари и те са готови на всичко, за да те убедят, че е строго препоръчително да приемаш продуктите им преди, по време и след тренировка. 

Истината е, че можеш да си набавиш необходимите нутриенти и от по-евтини и достъпни хранителни източници, като например яйца, риба тон, пуешко или дори лъжица фъстъчено масло. Ако ще консумираш високопротеинови храни след тренировка, направи го в рамките на 30 минути – мускулите ти са още в работен режим и директно ще абсорбират тази енергия.

Мит #9: Ако не се потя, значи нищо не правя

Потенето не е адекватна мярка за трудността на тренировката. За изпотяването допринасят много странични фактори като температурата, влажността и нивата ти на хидратация.

Мит #10: Без болка, няма победа

Усещането за неудобство в тялото по време на тренировка е напълно нормално. Болката не е. Много атлети се водят по популярната сентенция “No pain, no gain”, но ако при изпълняване на упражнение изпиташ болка – спри. В противен случай може да се стигне до тежка контузия. 

 

Това бяха някои от най-широко разпространените митове, свързани с фитнеса и здравословния начин на живот. 

Сещаш се за още? Не се колебай да ги споделиш с нас! 

 

Palms Lifestyle

Palms Lifestyle

Автор

Виж още: